Waarom je deze films een tweede kans zou moeten geven

Bioscoop © iStockphoto.com/andresr
© iStockphoto.com/andresr

Soms moet je slechte films een tweede kans geven en met een 'open mind' bekijken, zegt dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies). Hij raadt vijf films aan om te herkijken in The Conversation.

The Matrix Reloaded

De eerste films die Hassler-Forest aanbeveelt, is The Matrix Reloaded (2002): "Terwijl de baanbrekende eerste Matrix-film van de Wachowski-zussen inmiddels een gevestigde moderne klassieker is, worden de vervolgfilms alleen met opgetrokken wenkbrauwen genoemd", stelt Hassler-Forest. "De tweede film, die naast een spervuur van Matrix-spinoffs aan een enorme hype is gepubliceerd, heeft in het openingsweekend box-officerecords verbroken. Maar zowel de reputatie van de film als de publiekscijfers daalden snel."

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk

Abrupte cliffhanger

"In de openingsmomenten van de film leverde hij net zo'n indrukwekkend visueel effect op als de eerste film. Echter, de zaken namen een wending toen Reloaded afstapte van het lineaire actieverhaal van de eerste film om een uitgebreid verhaal over de revolutionaire opstand te vertellen. Dit in combinatie met een abrupte cliffhanger als einde liet veel kijkers gefrustreerd en verbijsterd achter."

Verbluffende actiescènes

"Maar zonder van die verwachtingen kan het publiek niet alleen genieten van Reloaded vanwege zijn verbluffende actiescènes, maar ook vanwege het verschuiven van de focus op de reis van de traditionele held naar een focus op collectieve rebellie. En het feit dat deze rebellie wordt geleid door een van de meest diverse casts die een actieblockbuster ooit gehad heeft, voelt nu dringender en zinvoller dan ooit," besluit Hassler-Forest.