Waarom Italië opnieuw een technocraat aanroept

Mario Draghi. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica
Mario Draghi. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica

Na de val van het kabinet van Italiaanse premier Conte koos Italië er niet voor om nieuwe verkiezingen te houden. In plaats daarvan werd Mario Draghi de taak voorgelegd om een nieuwe regering te vormen die Italië weer op de been kan helpen. Dr. Arthur Weststeijn (Talen, Literatuur en Communicatie) praat mee over dit ingewikkelde proces bij radioprogramma De Wereld.

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

Democratisch of niet?

Waarom kiest Italië ervoor om nu, zoals wel vaker, een technocraat aan de macht te brengen? Weststeijn legt uit dat dit vooral is omdat de partijen in het parlement vaak zelf geen stabiele meerderheid kunnen vormen. "Of het democratisch is, kun je je afvragen, want Draghi is inmiddels de zoveelste in een hele lijn van premiers die nooit campagne hebben gevoerd, verkiezingen hebben gewonnen, op een stembiljet hebben gestaan," zegt Weststeijn. "Sinds Berlusconi heeft Italië geen succesvolle, democratisch verkozen premiers gehad."

Rigoreus beleid

Waarom lukt het Italië maar niet om een succesvol kabinet te vormen? Net als in Nederland worden de klassieke 'volkspartijen' steeds kleiner en komen er steeds meer kleine partijen op, waardoor kabinetten uit steeds meer partijen bestaan. "De spanningen in Italië zijn wel veel groter dan in Nederland omdat met name de economie in Italië eigenlijk al dertig jaar lang stagneert," legt Weststeijn uit. De grote, rigoreuze beslissingen die nodig zijn om dat op te lossen durven de bestaande partijen niet te nemen.