Waarom gamen goed voor je is

© iStockphoto.com

Op 9 februari sprak prof. dr. Joost Raessens (Media en Performance Studies) in het Algemeen Dagblad over de positieve aspecten van gamen.

Zo zijn games bijzonder geschikt om empathie op te wekken. Dit komt doordat games de speler actief betrekken bij het verhaal. "In tegenstelling tot een film of documentaire ben je in een game betrokken bij de keuzes en de consequenties daarvan", illustreert Raessens.

Verbroedering

Ook kunnen games verbroederend werken. Raessens vergelijkt dit met "sportliefhebbers die bijvoorbeeld genieten van een wedstrijd en deze liefde voor het spel delen met andere supporters." Via online games als Fortnite hebben spelers de mogelijkheid om nieuwe vrienden te ontmoeten. In de online arena maakt het niet uit wie je bent, je geniet allemaal van hetzelfde spel, concludeert Raessens.

Joost Raessens

Prof. dr. Joost Raessens
Prof. dr. Joost Raessens

Joost Raessens is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.