Waar komt het beeld van ‘de moslima’ vandaan?
Margreet van Es bij OVT
Om het ontstaan van de beeldvorming van ‘de moslima’ te onderzoeken, maakten beeldmaker Cigdem Yuksel en radiomaker Maartje Duin ‘Moslima’, een tweeluik voor OVT. Hierin interviewden ze onder anderen religiewetenschapper Margreet van Es.
Representatie
Het is een bekend stereotype: een slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlands sprekende vrouw, die in een vormeloze jas en met een bloemetjeshoofddoek over de markt schuifelt met met een boodschappenkarretje in de hand.
In haar onderzoek naar de representatie van moslimvrouwen in de beeldbank van het ANP ontdekte Cigdem dat dit soort beeld nog steeds de boventoon voert. Ze vraagt zich af: wat zijn de gevolgen van deze stereotype beelden? Hoe beïnvloeden ze het idee van ‘de moslima’?
Machtsverhoudingen
In ‘Moslima’ gaan Cigdem en Duin op zoek naar de antwoorden op deze vragen en onderzoeken ze of de wortels van het stereotype niet dieper zitten. Met Van Es bespreken ze hoe vrouwen met een islamitische achtergrond in de voorbije eeuwen werden gezien en afgebeeld.
“Het beeld van moslimvrouwen en hoe dit over de tijd is veranderd heeft heel veel te maken met de globale machtsverhoudingen en de verschuivingen daarin”, geeft Van Es aan. “En het heeft te maken met de vraag: hoe zie je jezelf – en hoe zie je dus de ander waarmee je jezelf contrasteert?”