18 maart 2019

Arthur Weststeijn op NPO Radio 1 over deze uitspraak

Vrouwelijke Italiaanse rechters: ‘Ze lijkt op een man, dus waarschijnlijk is ze niet verkracht’

© iStockphoto.com

Op 14 maart was dr. Arthur Weststeijn (Italiaans) te gast bij NPO Radio 1 om te reageren op de uitspraak die drie vrouwelijke Italiaanse rechters deden over de verkrachting van een vrouw enkele jaren geleden. Ze zou te lelijk en mannelijk zijn om verkracht te worden, aldus de rechters. Hoe valt deze uitspraak te verklaren en wat zegt die over de Italiaanse samenleving?

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

Een aantal jaren geleden werd een Peruaans meisje verkracht door een jongen, terwijl twee anderen op de uitkijk stonden. "De jongens drogeerden het meisje, waardoor deze zich niks meer van de gebeurtenis kon herinneren. De jongens zijn destijds veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken door drie vrouwelijke rechters die beargumenteerden dat de vrouw 'te mannelijk en lelijk zou zijn om verkracht te worden'. Deze uitspraak is naar buiten gekomen doordat de pro-Deoadvocaat van de vrouw opnieuw naar de rechter is gestapt, sindsdien is er veel ophef over in de media", aldus Weststeijn. Wat zegt een dergelijke uitspraak over italië?

breder cultureel fenomeen

“Ik vrees dat dit onderdeel is van een breder cultureel fenomeen, een soort ingesleten waardepatroon. Objectivering van het vrouwelijk lichaam is alomtegenwoordig in Italië, kijk maar naar de televisieprogramma's met schaarsgeklede vrouwen. Dit patroon is zo ingesleten dat zelfs hoogopgeleide vrouwen, de rechters, zo over vrouwen denken". Weststeijn benadrukt wel dat het een extreme zaak is en dat lang niet alle Italianen er zo over denken. 

waardepatroon zuid-europese landen

“Ook in Spanje, Portugal, Noord-Afrika en het Midden-Oosten zie je een vergelijkbare mentaliteit. Het lijkt een breder gedeeld waardepatroon in de Zuid-Europese landen". Volgens Weststeijn heeft ook dat te maken met diep ingesleten patronen die onder andere teruggaan op oudere culturele waarden en de dominantie van de katholieke kerk.