Kees van den Bos legt in het Parool uit waarom we zo slecht luisteren naar een duidelijke boodschap

“Voor veel mensen is corona nog een onzichtbaar probleem”

Leegte aan de Amsterdamse grachten. Bron: iStock/AntonieGlaser

Het advies om te allen tijde 1,5 meter afstand te houden lijkt voor weinig andere interpretaties vatbaar. Toch lukt het niet iedereen om de duidelijke boodschap op te volgen. Hoe werkt dat?  Volgens hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos speelt hier een klassiek sociaal dilemma: het individueel belang tegenover het groepsbelang. Hij legt het uit in het Parool

De ernst van de situatie dringt nog onvoldoende door

“De eerste impuls van een individu is vaak egoïstisch. Je denkt: het is mooi weer, ik voel me goed, waarom zou ik niet naar het strand gaan?”. Volgens Van den Bos dringt de ernst van de situatie nog niet voldoende door. De informatie is nog te abstract en het voelt niet als een persoonlijk probleem, als je nog niemand hebt gezien die ziek is. 

Er zijn volgens hem ook duidelijke verschillen te zien met mensen die altijd goed de regels volgen. “Wie altijd gezagsgetrouw was, volgt de maatregelen nu ook”. Hij benoemt dat er daarnaast ook een groep is die de overheid normaal gesproken niet heel serieus neemt, maar door heeft dat dit andere tijden zijn. Zij passen daarom nu toch hun gedrag aan. “Dat kan te maken hebben met angst, maar toch ook met een verantwoordelijkheidsgevoel, een coöperatief motief”.