Verzamelwerk Shakespeare geveild: "Een van de belangrijkste werken uit de Engelse literatuur"

Ton Hoenselaars bij RTV Utrecht

Oude boeken van William Shakespeare © iStockphoto.com/duncan1890
© iStockphoto.com/duncan1890

Veilinghuis Sotheby's in New York veilde onlangs een zeventiende-eeuwse bundeling toneelstukken van Shakespeare voor 2.470.000 dollar. Hoogleraar Vroegmoderne Engelse literatuur Ton Hoenselaars schoof aan bij het radioprogramma Aan tafel om toe te lichten wat Shakespeare nog steeds zo gewild en bijzonder maakt.

Doorbraak

De bundel werd in 1623, zeven jaar na de dood van Shakespeare, door een aantal van zijn vrienden gedrukt. Nu, op een jaar na vierhonderd jaar later, is het werk niet meer weg te denken uit de Engelse literatuurwetenschap. "Dit boek wordt door velen gezien als een van de belangrijkste werken uit de Engelse literatuur, en dat lijkt mij niet te veel gezegd", zegt Hoenselaars. "Voor de Engelse letterkunde was dit echt een doorbraak."

Prof. dr. Ton Hoenselaars
Prof. dr. Ton Hoenselaars

Voor de originele uitgevers was het een flinke investering, vooral omdat de toneelkunst toen nog vaak gezien werd als simpel vermaak door amateurs. "Hiervoor namen mensen voor toneelstukken nog genoegen met eenvoudige paperbacks, maar deze druk heeft de omvang van een Bijbel", vertelt Hoenselaars. "De makers hebben daar de Engelse letterkunde uit de grond gestampt; hier werd Shakespeare als het ware gemaakt. Het is het begin van de herinneringscultuur, de reden dat we het vandaag de dag nog steeds over Shakespeare hebben." 

Waardevol

Alhoewel deze bundel niet helemaal compleet is, heeft het boek nog steeds een aanzienlijke waarde voor de kunst en de wetenschap. "Het eerste katern ontbreekt, maar dat maakt voor de wetenschap niets uit", zegt Hoenselaars. Toch is het niet waarschijnlijk dat dit werk in de handen van wetenschappers terecht zal komen. "De neiging is dat het net als veel impressionistische schilderijen in privébezit komt en verloren is voor de wetenschap."

In de Shakespearebibliotheek in Washington liggen de tweehonderd overgebleven exemplaren van de oorspronkelijk 750 verzamelwerken, maar toch had Hoenselaars deze daar graag bij gezien. "Het is echt een gemis. Elk exemplaar is welkom, want ze zijn allemaal anders", aldus Hoenselaars.