22 maart 2019

Versplintering leidt niet tot onbestuurbaarheid

Tweede kamer © iStockphoto.com

Op 20 maart spraken dr. Gijs Jan Brandsma (Accountable Governance) en dr. René Koekkoek (Politieke Geschiedenis) in het Nederlands Dagblad over het versplinterde politieke landschap in Nederland.

Dr. René Koekkoek

Brandsma en Koekkoek menen dat de versplintering van het politieke landschap de kwaliteit van de democratie ten goede zal komen. Door de verscheidenheid aan politieke partijen vindt er een bredere belangenafweging plaats. Dit zorgt ervoor dat er meer visies worden gerepresenteerd in de besluitvorming. Politici zullen harder moeten werken om elkaar te overtuigen van hun plannen. De versplintering heeft ook een positief effect op de controle van de macht. "De kwaliteit ervan zal toenemen als er geen vanzelfsprekende meerderheid is om een regering in het zadel te houden", menen Brandsma en Koekkoek.

Risico's

Toch brengt de versplintering ook risico's met zich mee. De kans bestaat dat burgers en politici zich terugtrekken in hun eigen bubbel. Het is daarom essentieel dat mensen goed met elkaar blijven communiceren en aan verschillende politieke opvattingen worden blootgesteld. "Polderen en compromissen sluiten zijn onderdeel van dat spel", sluiten Brandsma en Koekkoek af.

Institutions for Open Societies

Gijs Jan Brandsma is politicoloog en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.