Verslag van middeleeuwse ‘cabaretshow’ ontdekt: “Heel bijzondere vondst”

Lieke Stelling in NOS Radio 1 Journaal

Een islamitische en Europese minstreel (13de eeuw)

Een Britse onderzoeker heeft een bijzonder manuscript ontdekt, namelijk een verslag van een middeleeuwse cabaretshow. Universitair hoofddocent Lieke Stelling vertelt meer over deze opmerkelijke ontdekking in het NOS Radio 1 Journaal.

Middeleeuwse ‘filmopname’

Het manuscript is afkomstig uit de vijftiende eeuw en op basis van eerdere vondsten, zoals toneelstukken en moppenboekjes, is bekend dat grappen wel op prijs gesteld werden in die tijd. “Maar nog nooit zijn we zo dicht bij een echt bestaand komisch optreden uit die periode gekomen”, vertelt Stelling. “Het is bijna alsof deze onderzoeker een soort filmopname van een cabaretuitvoering uit de late middeleeuwen heeft ontdekt.”

Cabaret of stand-up

Komische stukken als die in het manuscript vonden onder andere plaats op diners en feesten en werden bezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking. Een minstreel, vergelijkbaar met een cabaretier of een stand-up komiek, praatte, zong, droeg komische gedichten voor of bespotte aanwezigen. “Het deed gewoon heel erg denken aan een hedendaagse cabaretshow”, zegt Stelling.

Luister de uitzending terug (rond 1:52:50)
Lees het NOS-artikel