6 september 2019

Utrechtse onderzoekers over de Italiaanse politiek

Matteo Salvini in 2018. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica
Matteo Salvini in 2018. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica

Afgelopen weken was de Italiaanse politiek voortdurend in het nieuws. Dr. Arthur Weststeijn (Italiaans) sprak bij NPO Radio 1 en BNR over de vorming van een nieuwe regering. Dr. Pepijn Corduwener (Italiaans) sprak bij VPRO Bureau Buitenland over Matteo Salvini.

De populistische Vijfsterrenbeweging liet hun leden stemmen over een samenwerking met de centrumlinkse Democratische Partij. Een bekende tactiek van de partij. Bij belangrijke beslissingen mogen de honderdduizenden leden hun stem via een online platform laten horen. Zoals Weststeijn al bij BNR voorspelde, ging de Vijfsterrenbeweging uiteindelijk in zee met de Democratische Partij.

Matteo Salvini

Door het verbond tussen deze twee partijen is de populistische partij Lega buiten spel gezet. Dit betekent dat Matteo Salvini, leider van Lega en tevens de populairste politicus van het land, geen onderdeel meer uitmaakt van de regering. Salvini heeft de stekker uit de vorige regering getrokken, in de hoop om vervolgens alleen te kunnen regeren. Corduwener meent dat "Salvini verblind was door zijn eigen succes. Hij ging ervan uit dat de politiek enkel om hem als persoon draaide en vergat daarbij dat er ook nog coalities zonder hem gesloten konden worden."