11 februari 2019

Utrechtse geesteswetenschappers over wereldwijde klimaatdemonstraties scholieren

© iStockphoto.com

Afgelopen donderdag demonstreerden duizenden jongeren in Den Haag tegen het huidige klimaatbeleid. De protestmars in Nederland is niet de eerste. De Zweedse Greta Thunberg heeft jongeren op de hele wereld geïnspireerd tot het organiseren van demonstraties om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Prof. dr. Geert Buelens (Moderne en hedendaagse literatuur) en prof. dr. Ingrid Robeyns (Ethiek van Instituties) reageerden in Trouw en op NPO Radio 1 op de acties van de scholieren.

Prof. dr. Geert Buelens

jongerenprotesten jaren zestig

Geert Buelens, die onderzoek doet naar protestbewegingen in de jaren zestig, ziet overeenkomsten met de jongerenprotesten ten tijde van de Vietnamoorlog. “In de jaren zestig ging het onder meer over de Vietnamoorlog. Nu gaat het over het klimaat. Jongeren hebben geen stemrecht. Het is een democratisch probleem dat ouderen vandaag over het klimaat mogen stemmen en beleid kunnen tegenhouden, terwijl jongeren er de gevolgen van zullen ondervinden", aldus Buelens in Trouw. Daar komt bij dat de problemen van klimaatverandering jongeren over de hele wereld aangaat. Volgens Buelens zou het dus niet verwonderlijk zijn als er een internationale protestbeweging tot stand komt.

Prof. dr. Ingrid Robeyns

kinderen gaan sneller over tot actie

Maar weten kinderen wel waar ze het over hebben als ze protesteren voor het klimaat? Of zien ze het probleem juist helderder? “Kinderen zijn ontwapenend in hun denken. Ze redeneren meestal veel logischer dan volwassenen en gooien overbodige mitsen en maren overboord", aldus Ingrid Robeyns in Trouw. Volwassenen gaan dus veel minder snel over tot actie en praten problemen sneller goed. "Kinderen zijn geneigd om daadwerkelijk consequenties te verbinden aan hun ethische inzichten – wat zuiverder is dan veel volwassenen doen.”

De visie van jongeren is waardevol

Robeyns geeft toe dat kinderen de complexiteit van zaken niet altijd inzien, maar benadrukt ook de waarde daarvan. "Kinderen zien het klimaatbeleid als wat het is: een moreel falen van de volwassenen [...] Zij zien het belang van burgerlijke ongehoorzaamheid in, omdat ze het huidige klimaat onrechtvaardig vinden".

Wetenschappers steunen jongeren in brief

350 wetenschappers in Nederland hebben een brief ondertekend die de scholieren in hun protest steunt. "Ik denk dat het belangrijk is om een signaal af te geven en te laten zien dat actie op dit moment echt nodig is. Wetenschappers steunen de jongeren, omdat er iets moet gebeuren om het polderen dat maar niet leidt tot resultaten te doorbreken", aldus Robeyns op NPO Radio 1.