Trump is de grootste ster van Twitter

President Donald Trump © iStockphoto.com

President Trump heeft jarenlang kunnen schrijven wat hij wilde op Twitter, tot het platform een linkje met factchecks onder een recente tweet plaatste. Volgens Twitter misleidde de tweet mensen in hun stemgedrag en dat schendt de richtlijnen van de website. Prof. dr. José van Dijck praatte in de Volkskrant en op NOS.nl mee over de bijzondere positie van Trump op Twitter.

Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. José van Dijk

Meer vrijheid dan anderen

Volgens Van Dijck heeft Trump op Twitter meer vrijheid dan anderen. Zo verwijderde het platform eerder tweets van andere presidenten over onbewezen medicijnen tegen corona, maar gold dat niet voor Trump: "Trump mocht gewoon op Facebook suggereren dat de inname van hydroxychloroquine wel eens zou kunnen helpen tegen corona".

De grootste ster van Twitter

Als Twitter niet bang is om andere grote leiders op de vingers te tikken, waarom kan Trump dan zijn gang gaan? "Trump is de grootste ster van Twitter," legt Van Dijck uit. "Ze hebben elkaar hard nodig. Maar nu is Trump net te ver gegaan." Daarom krijgt Trump 'een klein tikje van een heel voorzichtige juf', maar daar zal hij volgens Van Dijck niet van wakker liggen.