Tot 1990 was abortus illegaal in België, behalve als de vader Afrikaans was

Frank Gerits in De Morgen

Ultrasound © iStockphoto.com/svega

Na de onafhankelijkheid van Belgisch Congo in 1960 duurde het nog dertig jaar voordat het beëindigen van een zwangerschap in België wettelijk toegestaan werd. Er was één uitzondering: als de vader zwart was, dan mocht het wel. Historicus Frank Gerits ontdekte voor het eerst officiële overheidsdocumenten die dit aantonen, vertelt hij in De morgen.

Racisme

De uitzonderlijke regeling kwam tot stand door een samenwerking tussen de katholieke kerk en de overheid, die allebei liever zo min mogelijk gemixte kinderen in België wilden. "Het verstoren van de familiale integriteit en orde door de komst van een mulaat (minachtend woord voor metis, BST) [was] erger dan curtage (vruchtafdrijving of doding)", aldus de kerk. "Meer nog dan de hele operatie is het vooral de racistische rechtvaardiging die tot de verbeelding spreekt", zegt Gerits.

Gerits kwam de documenten tegen tijdens het onderzoek voor zijn nieuwe boek dat volgend jaar uitkomt. "Het doel van de betrokken ministers en magistraten is niet zozeer hulp aan getraumatiseerde vrouwen, maar wel het voorkomen van de geboorte van metissen", voegt hij toe. "Abortus was verwerpelijk maar moreel goed als het de geboorte van een metis kon voorkomen."

Rechtszaak

In België zijn recent vijf dubbelbloedkinderen in hoger beroep gegaan, nadat ze de Belgische staat hadden aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid en die zaak verloren. Een van hun advocaten is vorige week gehoord door een kamercommissie die het Belgische koloniale verleden onderzoekt.

Volgens Gerits is deze regeling een typisch voorbeeld van dit verleden. "Het feit dat katholieke ministers niet alleen bereid waren om coulant te zijn voor een zogenaamd zware zonde maar eveneens een illegale actie faciliteerden, toont de expliciet racistische aard aan van het officiële Belgische beschavingsproject."