Student Vera doet oproep aan fans van Vlaamse hiphopartiesten Stikstof en Zwangere Guy

Student Vera Vaessen bij Bruzz en Studio Brussel

Zwangere Guy tijdens een optreden te Kortrijk in 2019. Foto: Pieter-Jan Watteny - wikiportret.nl, CC BY-SA 4.0

Student Nederlandse Taal en Cultuur Vera Vaessen deed vorige week bij de Belgische radiostations Buzz en Studio Brussel een oproep aan fans van hiphopartiesten Stikstof en Zwangere Guy. Vaessen schrijft haar scriptie over deze artiesten en is op zoek naar fans om te interviewen.

Brusselse hiphop

De liedteksten van Stikstof en Zwangere Guy gaan vaak over Brussel, de stad waar ze vandaan komen. Zowel de positieve als de negatieve kanten van de stad komen erin aan bod. Het doel van Vaessens onderzoek is om erachter te komen wat de teksten precies overbrengen en of ze hiermee invloed hebben op de manier waarop luisteraars Brussel zien.

In Vaessens onderzoek komen taal en cultuur samen. "Hiphop is literatuur en zegt ook heel veel over cultuur", zegt ze. "Wat mijn studie heeft geïnspireerd is dat Stikstof en Zwangere Guy heel expliciet Brussel uitdragen. Ik ben benieuwd naar wat voor verhaal ze maken voor de stad en hoe het kan dat ze zo'n groot bereik hebben, ook buiten Brussel."

Vaessen, die zelf ook DJ is en vaak in Brussel heeft gedraaid, gaf aan vooral op zoek te zijn naar vrouwelijke en non-binaire luisteraars, aangezien ze tot nu toe alleen nog maar mannelijke fans heeft kunnen vinden.

Geïnteresseerde fans kunnen Vera via Instagram een bericht sturen
Luister het hele gesprek bij Bruzz terug
Luister het hele gesprek bij Studio Brussel terug (vanaf 00:10:50)