Steeds meer restaurants blijven 's nachts open tijdens de ramadan

Margreet van Es op NU.nl

Restaurant met een groep moslima die uit eten zijn © iStockphoto.com/Rawpixel
© iStockphoto.com/Rawpixel

Het aantal halalrestaurants dat 's nachts de deuren opent tijdens de ramadan neemt toe. Steeds meer plekken bieden laat op de avond de gelegenheid om een ijsje te halen of om aan te schuiven voor een hele maaltijd. Universitair docent Religiewetenschap Margreet van Es vertelt over deze trend op NU.nl.

Dr. Margreet van Es
Dr. Margreet van Es

Speciaal menu

Van Es doet al langer onderzoek naar restaurants die zich specifiek richten op de moslimgemeenschap. Zo zijn er in Rotterdam bijvoorbeeld verschillende restaurants die alleen halalvlees serveren en in sommige gevallen ook geen alcohol schenken. "De meeste ondernemers zijn zelf ook moslim. Tijdens de ramadan hebben deze restaurants een speciaal menu. Overdag zijn ze meestal gesloten en kort voor zonsondergang gaan ze open. Mensen komen dan op hetzelfde moment eten", vertelt Van Es. 

Uitbreiding

Het zijn overigens niet alleen specifieke halalrestaurants die rekening houden met de ramadan. Zo blijft een ijssalon in Amsterdam 's avonds langer open en haalt een Italiaans restaurant in Nijmegen speciale halalkip in huis. Dit ziet Van Es ook terug in haar onderzoek. "Het gaat niet alleen om de Turkse of Marokkaanse keuken. Er zitten ook sushitenten en Argentijnse steakhouses tussen. Het is allemaal heel verschillend." Deze ontwikkeling geeft mensen de gelegenheid om bij elkaar te komen; alle restaurants geven dan ook aan dat deze aanpassingen erg gewaardeerd worden.