29 november 2019

Steeds meer Engelstalig personeel in Utrechtse winkels

© iStockphoto.com

Anno 2019 word je in winkels en horecagelegenheden steeds vaker in het Engels aangesproken door het personeel. Dr. Sterre Leufkens (Utrecht Institute of Linguistics OTS) schrijft in het AD over de verengelsing van de Utrechtse winkelstraat. 

"Winkelend Utrecht zal moeten wennen aan het Engelstalig personeel", stelt Leufkens. "Het is een ontwikkeling die niet te keren is. Engels is steeds meer een wereldtaal. Dat zie ik niet zo snel afnemen. Al kan ik niet voorspellen hoe de wereld er over 200 jaar uitziet.”

Dr. Sterre Leufkens
Dr. Sterre Leufkens

Vervreemding 

"Ik begrijp heel goed dat het vervreemdend werkt als je in een winkel je moedertaal niet kunt gebruiken", zegt Leufkens. "Dat is gek, ongemakkelijk en vervelend. En onhandig als je niet zó makkelijk uitdrukt in die andere taal.” Leufkens zelf houdt er voor het personeel een soort ‘basisregel’ op na: "Als je langer dan een half jaar in een land woont, vind ik dat je kan verwachten dat iemand Nederlands leert. Het is sowieso klantvriendelijk om mensen in hun eigen taal tegemoet te komen.”