Sanne Frequin bij Verborgen Verleden

Vlaanderen en Henegouwen tijdens Johanna van Constantinopel (zuster van Margaretha) (r. 1205–1244). Bron: Wikimedia

In het programma Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun geschiedenis. In de meest recente aflevering hielp Sanne Frequin (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) caberatier en presentator Richard Groenendijk meer te weten te komen over zijn voorvaderen.

Sanne Frequin MA
Sanne Frequin

Successieoorlog

Richard Groenendijk blijkt af te stammen van Willem III, die tot het Avesnes-geslacht behoort. Margaretha, de overgrootmoeder van Willem, kreeg echter ook kinderen uit een huwelijk met Willem van Dampierre. De twee sets kinderen krijgen daarom ruzie over de erfenis, vertelt Frequin. Dat conflict escaleert tot de Vlaams-Henegouwse Successieoorlog, die uiteindelijk beeïndigd wordt door Vlaanderen en Henegouwen te verdelen over de twee families.