26 september 2019

Sanne Frequin bij Universiteit van Nederland over middeleeuwse graftombes

Universiteit van Nederland

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Sanne Frequin (docent Kunstgeschiedenis) gaf op 19 september college over middeleeuwse graftombes en hun mysteries. Waarom moet je nooit zomaar langs een middeleeuwse graftombe lopen?

"De beelden en schilderijen in de kerken die je bezoekt op vakantie zijn onlosmakelijk verbonden met de dood. Ze werden gemaakt door middeleeuwse kunstenaars om mensen te herinneren aan het lot dat ze te wachten stond, om ze bang te maken voor de naderende dood of om ze hoop te bieden op een leven na de dood", aldus Frequin. De graftombe roept echter ook op tot gebed en moet er met beelden of schilderijen voor zorgen dat toeschouwers worden geraakt en geïnspireerd om te bidden voor het zielenheil van de overledene. Dat gebed kon de tijd die de overledene door moest brengen in het vagevuur verminderen. 

middeleeuwse stemmen uit het graf

Sanne Frequin MA
Sanne Frequin MA

Ook in het AD verscheen een artikel naar aanleiding van het college van Frequin dat laat zien waarom middeleeuwse graftombes zo interessant zijn. Ze zeggen namelijk veel over hoe middeleeuwers na hun dood wilden worden herdacht. Frequin: "Zo klinken, na eeuwen van stilte, opnieuw de middeleeuwse stemmen uit het graf". 

podcast

De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify en iTunes.