16 mei 2019

René Glas op NPO Radio 1 over games en gameonderzoek

© iStockphoto.com/Pekic

Op dinsdag 14 mei was dr. René de Glas (Media en Performance) naar aanleiding van de Week van de Game te gast bij NPO Radio 1 om te spreken over gaming en het Utrechts gameonderzoek.

Dr. René Glas

Gedurende de week van 13 tot 17 mei organiseert het Utrecht Centre for Game Research de Week van de Game. In deze week vinden verschillende activiteiten plaats op het gebied van games, van wetenschappelijke lezingen tot een middag vol retro games.

Utrechts gameonderzoek

"De Universiteit Utrecht heeft een lange traditie met gameonderzoek en was in 2003 de eerste die een internationale conferentie organiseerde op het gebied van gaming", vertelt Glas op NPO Radio 1. Het Utrecht Centre for Game Research bestaat nu enkele jaren. Binnen deze hub werken onderzoekers van verschillende faculteiten mee aan het internationale gameonderzoek.

games alomtegenwoordig

Waarom is het onderzoek naar games en gaming tegenwoordig zo relevant? "Gamen is niet meer weg te denken uit het huidige 'mediadieet' van de gemiddelde jongere en volwassene", aldus Glas. Miljoenen spelers buigen zich dagelijks achter games als Fortnite, er vinden zelfs concerten plaats die binnen de gamewereld plaatsvinden. Maar ook streamingdiensten als Netflix komen met interactieve programma's, waarbij je keuzes moet maken over het verloop van de serie of film. Er is dus veel aandacht voor interactieve en speelse elementen in media en dat maakt gameonderzoek erg interessant.