13 mei 2019

Radicalisering gaat steeds sneller

© iStockphoto.com/RobertHoetink
© iStockphoto.com/RobertHoetink

Prof. Dr. Kees van den Bos (Sociale Psychologie) meent in het Nederlands Dagblad dat radicalisering steeds sneller gaat.

"Het wordt steeds duidelijker dat radicalisering bij moslims vaak heel snel plaatsvindt. Zo reizen geradicaliseerde mensen vaak heel snel naar ISIS-gebied. Ook mensen met een crimineel verleden, gebruikers van alcohol en drugs, jonge moslims die religieus het leven van een loser leidden, kunnen opeens het licht zien; voor hen is terrorisme, geweld voor Allah een vorm van boetedoening, zo worden hun zonden vergeven: radical redemption", aldus Van den Bos.

Preventieve bewustwording

"We zijn er relatief laat achtergekomen dat het zo snel en massaal gebeuren kan", stelt Van den Bos. "We moeten er een antwoord op vinden, want het is veel moeilijker iets te bereiken bij iemand die al geradicaliseerd is dan bij mensen die nog in de fase daarvoor verkeren. We moeten nog meer en massaal inzetten op preventieve bewustwording. Dat kan door de radicalen te wijzen op extreme bewegingen die elkaar uitmoorden; is dat wat de profeet wil? De imams in Nederland zouden ook meer kunnen doen, maar dat is een verdeelde groep."

Prof. dr. Kees van den Bos. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Kees van den Bos. Foto: Ed van Rijswijk

Kees van den Bos

Kees van den Bos is psycholoog en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.