Rachel Gillett over racisme na UEFA Euro 2020-finale

Na de nederlaag van Engeland in de UEFA Euro 2020-finale van vorige week werden drie Engelse spelers overspoeld door racisme. Assistent-professor Cultuurgeschiedenis Rachel Gillett analyseert de context van deze gebeurtenis in The Conversation.

Wereldwijd racisme
"Een van de ergste dingen van dit racisme was hoe voorspelbaar het was," schrijft Gillett. "Racisme komt al lang voor in Europese sporten, en wordt versterkt wanneer spelers van kleur in de schijnwerpers worden gezet tijdens grote internationale wedstrijden." Dit soort racisme is dus niet uniek voor Engeland: Islamitische Indiase spelers en zwarte Japanse spelers hebben soortgelijke situaties meegemaakt.
Er niet bij horen
"Zulk gedrag is een mix van verdriet, trouw, patriottisme, woede en zondebokvorming," legt Gillett uit. "Wanneer fans zulk gedrag vertonen, richten ze zich op spelers omdat ze worden gezien als "er niet bij horend"." Wanneer bepaalde spelers worden uitgesloten van 'ons', hebben 'wij' de wedstrijd niet verloren. Dit suggereert een diepe onzekerheid over de eigen identiteit van de fans en een wens om zich superieur te voelen.