Project Taalbaas groot succes

© iStockphoto.com/Nikola Nastasic

Afgelopen zomer werd een groot corona-leesoffensief georganiseerd. Prof. dr. Els Stronks (Talen, Literatuur en Communicatie) zette als onderdeel hiervan samen met prof. dr. Geert Buelens het project Taalbaas op en vertelde over de toekomst van het initiatief in Stadsblad Utrecht.

Prof. dr. Els Stonks. Foto: Jos Uljee, KB
Prof. dr. Els Stronks

Taalbaas

Het project bestaat uit gratis online workshops voor jongeren. Deze workshops worden begeleid door taalbazen als Maartje Wortel en Ingmar Heytze. Zo wordt geprobeerd de leesachterstand die jongeren meenemen van school te verkleinen. "Wat ook meespeelde, is dat veel woordkunstenaars door corona tijdelijk geen inkomsten hebben," vertelt Stronks. Zo is Taalbaas gunstig voor alle deelnemers.

Vervolg?

De reacties op het project, zowel tijdens als achteraf, zijn unaniem positief. De workshops werden gegeven tot en met 28 augustus, maar volgens Stronks is dat nog niet het einde van Taalbaas: "Als de coronacrisis aanhoudt, willen we Taalbaas rond Kerst een vervolg geven. Daarnaast hopen we dat gemeenten dit initiatief op lokaal niveau gaan toepassen".