Problematische programma's op de schop

© iStockphoto.com

Steeds vaker kiezen streamingplatforms en omroepen ervoor om problematische programma's te voorzien van context of helemaal van de buis te halen. Wat is de juiste manier om met racisme en discriminatie op beeld om te gaan? Dr. Dan Hassler-Forest (Media- en Cultuurwetenschappen) werd door de NOS geïnterviewd over deze vraag.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Inleiding en context

"Als mediawetenschapper zou ik graag willen dat álles een inleiding krijgt," zegt Hassler-Forest. Hij denkt dat streamingplatforms in de toekomst wel eens op dezelfde manier met problematische programma's om zouden kunnen gaan als musea dat nu al doen met racistische kunst uit het verleden. "Je haalt het niet weg, maar zorgt ervoor dat het ingekaderd is met informatie over de totstandkoming."

Geen geschiedvervalsing

Tot die tijd vindt hij het geen probleem dat sommige programma's helemaal niet meer te zien zijn. In die overweging speelt ook de vrije-markteconomie mee: grote bedrijven willen niet geassocieerd worden met aanstootgevend materiaal. "Dat is geen censuur of geschiedsvervalsing, want die beelden zijn nog steeds op te zoeken," legt Hassler-Forest uit. "Je moet er alleen wat meer moeite voor doen en jezelf rekenschap geven van de discussie die er speelt."