22 november 2019

Poëzie een bedreigd genre? Op Instagram allerminst

© iStockphoto.com

Op 19 november schreef Kila van der Starre MA (Moderne en hedendaagse literatuur) in De Morgen over Instagram-dichters en hun invloed op het genre.

Van der Starre ziet op Instagram toch vooral dat zogenaamde feelgoodpoëzie aanslaat. “Veel dichters – zoals Tim Hofman - werken met humoristische poëzie vol zelfspot en putten uit de traditie van Toon Hermans, Drs. P en Annie M.G. Schmidt. Niet voor niets worden Instagram-gedichten weleens gecatalogeerd als ‘instappoëzie’: het is laagdrempeliger en dient misschien als opstapje naar ingewikkeldere poëzie."

Het gedicht moet in ‘het vierkantje’ passen en instantly gelezen en begrepen worden tijdens het scrollen

Typemachine

Maar wat typeert Instagram-poëzie nu? “Kenmerkend zijn de toegankelijkheid en de beknopte lengte. Het gedicht moet in ‘het vierkantje’ passen en instantly gelezen en begrepen worden tijdens het scrollen”, zegt Van der Starre. En daarbij is de visuele omlijsting van groot belang. “Er wordt gestoeid met hashtags, catchy tekeningen of foto’s. En opvallend genoeg zie je heel vaak de typemachine opduiken als accessoire. Dat straalt voor de onlinedichters authenticiteit, ambachtelijkheid en een vintagegevoel uit.”

Papieren bundel

Kila van der Starre MA. Foto: Joost Bataille
Kila van der Starre MA. Foto: Joost Bataille

Van der Starre meent dat veel Instadichters hun werk uiteindelijk op papier uit willen geven: “In print willen verschijnen heeft ook een economisch aspect. Het is heel moeilijk om geld te verdienen met gedichten op Instagram”, zegt Van der Starre. “Bovendien heeft een papieren bundel nog steeds veel meer cultureel-symbolische waarde. En zolang je niet in druk gedebuteerd bent, word je ook niet gerecenseerd of kun je geen literaire prijzen winnen.”