Platformpolitiek in Italië

© iStockphoto.com/JannHuizenga

Italië is de laatste tijd veel in het nieuws, en dan vooral als het gaat om financiën. Maar is Italië wel zo eensgezind als het lijkt in de media? Hoe kunnen politici het volk bereiken en samen een front vormen? Dr. Pepijn Corduwener (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) was te gast bij de serie Zomerverhalen van Bureau Buitenland op NPO Radio 1 om hierover mee te praten.

Dr. Pepijn Corduwener
Dr. Pepijn Corduwener

Platformpolitiek

In het boek dat Corduwener samen met Arthur Weststeijn schreef over de Italiaanse politiek, Het Italiaanse experiment, gebruiken zij de term 'platformpolitiek'. "Platformpolitiek is een vorm van politiek die zegt: 'politiek gaat eigenlijk niet meer over over het parlementaire spel, maar het vindt plaats op het platform'," legt Corduwener uit. Zo bereikt Salvini zijn volgers via Facebook en heeft de Vijfsterrenbeweging zelfs een eigen platform opgericht.

Directe democratie

Partijen die platformpolitiek bedrijven proberen zo in direct contact te staan met hun achterban zonder om te hoeven gaan met de oude partijen en oude media, die ze niet vertrouwen. "In de praktijk is dat een hele directe vorm van democratie," zegt Corduwener. In de praktijk zijn natuurlijk ook deze nieuwe contactvormen en platformen niet neutraal: er blijft altijd een bepaalde groep de touwtjes in handen houden. Zo wordt de kloof tussen burger en politiek toch niet helemaal overbrugd.