8 maart 2019

Petitie tegen lesbisch stel in de Donald Duck

Disney figuren: Goofy, Minnie Mouse, Mickey Mouse en Donald Duck © iStockphoto.com

Op 4 maart sprak dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies) bij NPO radio 1 over het eerste lesbische stel in de Donald Duck. De verschijning van de personages in het stripverhaal riepen bij sommige mensen weerstand op.

Het Donald Duck verhaal laat heel duidelijk zien dat we nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om een tolerante en inclusieve maatschappij, meent Hassler-Forest. In Nederland is er een cultuur van tolerantie, daar zijn we heel trots op. Tegelijkertijd kan het bijvoorbeeld als niet-heterostel best gevaarlijk zijn om elkaars hand vast te houden in het openbaar.

Homofobe wortels

Hassler-Forrest stelt dat de maatschappij heteroseksualiteit als de norm ziet, en dat andere vormen van seksualiteit nog steeds als 'anders' worden gezien. Zeker als het gaat om kinderen, zoals bij het verhaal in de Donald Duck, komt er bij sommige mensen een soort overgevoeligheid naar boven die diepe homofobe wortels heeft. Om dit probleem op te lossen is het belangrijk dat de media juist een diverse afspiegeling van de maatschappij laten zien.

Dan Hassler-Forrest

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.