8 februari 2019

Pepijn Corduwener over het Italiaanse politieke theater

Silvio Berlusconi. Bron: Wikimedia/paz.ca
Silvio Berlusconi. Bron: Wikimedia/paz.ca

Op 5 februari sprak dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) bij het radioprogramma Bureau Buitenland van de VPRO over de terugkeer van Berlusconi in de Italiaanse politiek.

De Italiaanse ex-premier heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen in mei. Daarmee ontloopt hij voorlopig de zoveelste rechtszaak die tegen hem is aangespannen. In Nederland kijken we vaak met verbaasde blikken naar de Italiaanse politiek. Maar onze kijk op het land moet worden herzien, stelt Corduwener.

Dr. Pepijn Corduwener
Dr. Pepijn Corduwener

Trendsetter

Italië heeft namelijk de moderne politiek uitgevonden. Op het gebied van politiek moeten we Italië dus uiterst serieus nemen. We zien in het land experimenten die op het eerste gezicht misschien vreemd ogen, maar die wel iets vertellen over de richting waarin de westerse politiek zich beweegt. Zo kunnen we Berlusconi na twintig jaar niet meer als typisch Italiaans weglachen. Hij was een trendsetter voor een bepaalde manier van politiek bedrijven, die we nu in veel westerse landen terugzien. Als het gaat om populistisch leiderschap is Berlusconi dus een regelrechte voorloper, stelt Corduwener.

We zien in het land experimenten die op het eerste gezicht misschien vreemd ogen, maar die wel iets vertellen over de richting waarin de westerse politiek zich beweegt.

Proeftuin Italië

In het boek Proeftuin Italië. Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond gaan dr. Pepijn Corduwener en dr. Arthur Weststeijn verder in op dit dilemma. Ze draaien het beeld van Italië als politieke achterblijver om, en laten zien waarom Italië juist de trendsetter van de moderne politiek is.