9 maart 2020

Op weg naar vrede in Afghanistan

The Bazar in Kabul, Afghanistan © iStockphoto.com/MivPiv
The Bazar in Kabul, Afghanistan © iStockphoto.com/MivPiv

Afgelopen zaterdag ondertekenden de VS en de Taliban een vredesakkoord in Qatar. Een positieve ontwikkeling, schreven Niels Terpstra (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) en Toon Dirkx in het Nederlands Dagblad, maar eigenlijk begint het echte werk nu pas.

Niels Terpstra MA
Niels Terpstra

Terugtrekkingsovereenkomst

"Wat betiteld wordt als vredesovereenkomst heeft eigenlijk meer weg van een terugtrekkingsovereenkomst," aldus Terpstra en Dirkx: de Amerikaanse troepen in Afghanistan zullen zich in het komende jaar terugtrekken. De Taliban heeft beloofd niet langer onderdak te bieden aan groepen als Al-Qaida en IS. De VS en de Taliban stoppen dus met vechten, maar de aanvallen van de Taliban op de troepen van de Afghaanse overheid blijven gewoon doorgaan.

Obstakels

Met het vertrek van de VS worden de Taliban en de Afghaanse regering geacht samen tot een oplossing te komen. Dat leek eerder ondenkbaar, maar nu lijkt de Taliban bereid in gesprek te gaan met de regering. Daarbij moeten wel obstakels worden overwonnen: zo erkent de Taliban de Afghaanse grondwet en democratie niet. Ook financiële steun uit het Westen speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen: "Het voortzetten van steun voedt de diepgewortelde corruptie terwijl het volledig terugtrekken van financiering een implosie van het staatsapparaat riskeert". Een eenvoudige oplossing is er dus niet, maar Terpstra en Dirkx houden hoop voor een toekomst zonder oorlog.