Ook in de coronacrisis speelt ongelijkheid mee

Mensen met verschillende etnische achtergrond met 1,5 meter afstand in de rij met mondkapje © iStockphoto.com/Sabrina Bracher
© iStockphoto.com/Sabrina Bracher

Het idee van corona als de ‘grote gelijkmaker’ was niet lang vol te houden: sommige groepen worden harder dan anderen door corona getroffen. Volgens prof. dr. Rosemarie Buikema (Gender and Diversity) is de manier waarop we met sociale verschillen omgaan één van de oorzaken van de omvang van de crisis. Op NEMO Kennislink vertelt zij over de gevolgen van ongelijkheid in de samenleving tijdens de coronacrisis.

Ongelijkheid en coronamaatregelen

“Als er iets ergs gebeurt, hebben sommige mensen meer om op terug te vallen dan anderen. Dat is wat we privilege noemen,” vertelt Buikema. Iemand met familiekapitaal en een vaste aanstelling kan meer tegenslagen aan dan iemand met weinig geld en een tijdelijk contract. Deze ongelijkheid begint al met het naleven van de maatregelen. “Voor de welgestelden die comfortabel in grote huizen leven en online mondmaskers, boodschappen en andere spullen bestellen is het relatief goed te doen. Als je krap woont met een groot gezin, en met het ov naar je werk moet, is het al moeilijker.”

Bescherm slachtoffers

Hoe zorgen we ervoor dat ongelijkheid minder wordt, tijdens en na de coronacrisis? Volgens Buikema is het van belang dat de verantwoordelijkheid voor verandering niet bij de slachtoffers van ongelijkheid wordt gelegd, maar bij de overheid, die burgers moet beschermen tegen discriminatie. “In een open samenleving moet je slachtoffers niet alleen beschermen, maar er ook naar streven dat er geen slachtoffers komen.”