6 december 2019

Onno Kosters: "zorgen om het Nederlands mag je serieus nemen"

Dictee op school © iStockphoto.com

"Een pleidooi voor Nederlands is zeker niet populistisch", meende dr. Onno Kosters (Moderne en hedendaagse literatuur) op 1 december in de Volkskrant.

Dr. Onno Kosters

"Het Nederlands als cultuurtaal ligt onder vuur, niet omdat de taal verandert – daar is nu eenmaal niets aan te doen – maar omdat een zekere gelatenheid ten opzichte van het Nederlands in gang is gezet", meent Kosters. "Veel werkstukken die op de universiteit in het Nederlands worden ingeleverd, zijn op het niveau van formulering, grammatica en spelling in toenemende mate van een zo belabberd niveau, dat docenten de inhoud ervan vaak niet eens meer kunnen (of willen) ­beoordelen."

"Het Nederlands is bittere noodzaak"

Moeten we het Engels op de universiteit dan helemaal afschaffen? Kosters denkt van niet: "met die briljante academici die de wetenschap ingaan, zal het wel loslopen; laat hen vooral ook in het Engels publiceren en onderwezen worden. Laat universiteiten zich vooral ook breed profileren: bij een open cultuur, voor zo lang als het duurt, hoort een open communicatiemiddel. Het Engels speelt daarin, of we dat nu leuk vinden of niet, een cruciale rol. Maar laten publicisten, ouders en scholen zich realiseren dat er niets populistisch is aan het houden van een pleidooi voor het Nederlands. Het Nederlands is bittere noodzaak."