29 november 2019

"Ongelijke prijzen bij de kapper voor man en vrouw met kort haar"

© iStockphoto.com

Als vrouw met kort haar ben je hierdoor over het algemeen duurder uit dan een man met dezelfde coupe. Prof. mr. Linda Senden (Internationaal en Europees Recht) sprak bij Kassa over ongelijkheid in de kapperszaak. 

Prof. mr. Linda Senden. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Linda Senden

Senden legt uit dat dit niet alleen oneerlijk is, maar zelfs verboden volgens de wet. "Dit druist in tegen de Wet gelijke behandeling; een prijs baseren enkel op basis van geslacht is niet toegestaan. Dat betekent dat als een man en vrouw dezelfde haarlengte hebben, maar de vrouw moet enkel omdat zij een vrouw is meer betalen dan de man, dat volgens de wet niet mag."

Discriminatie 

"Als een ondernemer dit wel doet dan betekent dit dat er sprake is van discriminatie", stelt Senden. "Het is een lastige situatie, want je kunt in theorie een klacht indienen bij het College van de Rechten van de Mens of zelfs je kapper voor de rechter dagen, maar dat zal voor veel mensen nogal een drempel zijn." Senden stelt daarom dat de branche dit zelf moet veranderen en dat de verantwoordelijkheid niet bij de consument zou moeten komen te liggen.