16 juli 2019

Onderzoek naar hygiëne van festivalbezoekers Zwarte Cross

Hoe kan festivalbezoek een feestje blijven, ook bij thuiskomst?

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken dit jaar tijdens de Zwarte Cross de hygiëne van de handen van festivalbezoekers. De onderzoekers willen zo bepalen of er bij grote festivals een toegenomen kans is op besmetting van risicovolle micro-organismen. De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot adviezen om de hygiëne op grote festivals te verbeteren. Daarnaast zien de wetenschappers het onderzoek als een mooie kans om een breed publiek te betrekken bij hun onderzoek.

Na een festivalbezoek klagen mensen nogal eens over een slechtere gezondheid. Hierin spelen vermoeidheid, alcoholconsumptie en verminderde hygiëne waarschijnlijk een rol. De wetenschappers gaan uitzoeken in hoeverre de hygiëne van de festivalbezoekers daalt, en of hierdoor de kans op ziekte toeneemt.

Handen testen op bacteriën
Het onderzoek tijdens de Zwarte Cross werkt simpel. Bezoekers die zich aanmelden voor het onderzoek trekken een handschoen met vloeistof aan, laten dit even inwerken en leveren de handschoen vervolgens in. De wetenschappers kweken de vloeistof uit de handschoen en onderzoeken de vloeistof daarna op aanwezigheid van micro organismen. Voor betrouwbare resultaten willen de wetenschappers in ieder geval 25 bezoekers per uur onderzoeken. De eerste resultaten zijn voor de festivalbezoekers direct de volgende dag beschikbaar.

Adviezen voor betere hygiëne
De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot adviezen voor festivalorganisaties. Hierbij kun je denken aan verbetering van de hygiëne door veranderingen bij de toilet- en eetvoorzieningen en het reinigen van de handen. Bij meerdaagse festivals speelt dit zowel op het festival- als het kampeerterrein.