1 april 2019

Onderzoek: bij ruim 1200 boerderijen sterft een op de vijf kalfjes binnen twee weken

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Bij deze bedrijven sterft een op de vijf kalveren binnen twee weken. Landelijk gezien overlijdt een op de acht. De dieren worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden met een slechte hygiëne, waarbij de kalfjes soms tot hun knieën in de mest en urine staan.

[...]

,,Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn en gezondheid”, vertelt Frank van Eerdenburg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ,,We lopen daarin ook negatief voor op de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages.” Van Eerdenburg constateert dat boeren het te druk hebben voor de grote hoeveelheid koeien die ze bezitten. Ook boerenorganisatie LTO maakt zich zorgen om de slechte cijfers.

Het volledige artikel is verschenen op AD.nl op 1 april 2019.