7 oktober 2019

NRC Next

Onderwijsmerrie Faldo (18) mag met pensioen in paardenrusthuis

Nee, niet alle dierenartsen in Nederland hebben ooit hun arm in het achterste van Faldo gestoken, lacht paardenarts Yteke Elte. Maar wel een flink aantal. Sinds haar derde werkte Faldo als onderwijsmerrie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU), waar Elte docent Paard is en de Ambulante Kliniek voor Paarden leidt. Faldo was ook rijpaard op studentenrijvereniging De Solleysel en, indien nodig, paardenbloeddonor. Maar nu is ze achttien en met pensioen.

Vijftien jaar lang heeft de bruine merrie met witte bles toegestaan dat beginnende studenten naar haar hart en longen luisterden, verband bij haar aanlegden, haar pezen en gewrichten betastten en haar rectaal leerden 'opvoelen'. Voor dat laatste beschikt de UU sinds drieënhalf jaar ook over een Haptic Horse, een robotpaardenachterste waarin organen voor het gevoel levensecht worden nagebootst, met inprogrammeerbare afwijkingen en al. Maar levende paarden blijven nodig, zegt Elte; uiteindelijk moeten de studenten levende paarden leren behandelen. In 2016 waren er volgens paardensportbond KNHS 450.000 paarden in Nederland. De opleiding in Utrecht, de enige faculteit Diergeneeskunde in Nederland, heeft achttien onderwijspaarden.

Het volledige bericht is verschenen in de NRC Next op 7 oktober 2019.