Nieuw spel MedievalMe brengt wetenschap dichter bij middelbare scholieren

Sanne Frequin bij RTV Utrecht

Impressie van de augmented reality app waarmee de scholieren het handschrift onderzoeken.

Voor veel middelbare scholieren klinkt het als muziek in de oren: je telefoon mogen gebruiken tijdens de les. Kunsthistoricus Sanne Frequin maakt deze droom werkelijkheid met de ontwikkeling van MedievalMe, een app waarin scholieren als echte wetenschappers aan de slag moeten kunnen gaan. Bij RTV Utrecht vertelt ze erover.

Samenwerking

MedievalMe wordt een spel waarin leerlingen allerlei middeleeuwse taferelen kunnen ontdekken, van manuscripten tot prenten van mythische monsters. "De leerlingen moeten samenwerken om het spel op te kunnen lossen", legt Frequin uit. "Ze krijgen allemaal een rol als wetenschapper uit verschillende disciplines. Alleen door deze disciplines te combineren kunnen ze vervolgens de code kraken en het spel uitspelen."

Dr. Sanne Frequin
Dr. Sanne Frequin

Het spel moet een spiegel van de werkelijkheid worden, zegt Frequin. "Wetenschap is niet iets wat je in je eentje doet, maar wat we als team doen. Samenwerking is bij alle wetenschappen even belangrijk."

Originele ontwikkeling

Het spel is volledig bedacht door Frequin en haar collega's, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag waar de middeleeuwse documenten te vinden zijn. Ook worden de middelbare scholieren al in de ontwikkelingsfase nauw bij het project betrokken. "Dat vind ik er zelf het leukst aan", vertelt Frequin. "We hebben het prototype al aan een klas laten zien. De conclusie: het leukst is toch wel dat je met je mobiele telefoon in de klas mag."