de Volkskrant

Mooie beloftes, maar het pad naar 5G is nog niet geplaveid

Van films downloaden in een paar seconden tot  chirurgen die op afstand operaties uitvoeren, beloftes genoeg rondom 5G, het nieuwe mobiele netwerk. In 2020 treden de eerste Nederlandse commerciële netwerken in werking. Maar er zijn nog een paar hobbels die de mooie dromen in de weg staan.

[...]

4. Zorgen over gezondheid

In 2017 waarschuwde een internationale groep van 180 wetenschappers dat de gezondheidsrisico’s van 5G onvoldoende zijn onderzocht. Want wat doen de elektromagnetische velden van 5Gapparatuur met ons lichaam? Schadelijke gevolgen van dergelijke velden konden nooit worden hardgemaakt. Maar mede omdat 5G op andere frequenties werkt, zijn gezondheidseffecten nog niet volledig uit te sluiten, zegt hoogleraar Hans Kromhout (Universiteit Utrecht), die de Commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad voorzit. Nader onderzoek vindt hij daarom verstandig.

Terecht of niet, een bezorgde bevolking kan roet in het eten gooien bij de aanleg van 5G. Zo besloten in de Verenigde Staten de gemeenten San Anselmo, Ross en Mill Valley, alle gelegen in Californië, de komst van 5G-antennes streng te reguleren vanwege gezondheidszorgen.

Het volledige artikel is verschenen in de Volkskrant op 24 januari 2019.