19 september 2019

Maarten Prak over de discussie bij DWDD en NPO Radio 1

Moeten we af van de term 'Gouden Eeuw'?

Maarten Prak bij De Wereld Draait Door. Bron: BNNVARA (Still)
Maarten Prak bij De Wereld Draait Door. Bron: BNNVARA (Still)

Het Amsterdam Museum kondigde vorige week aan de term 'Gouden Eeuw' te vervangen door het meer neutrale '17e eeuw'. De eerste term zou geen rechtdoen aan een eeuw vol armoede, oorlog en mensenhandel. Maar kan men een term zo de geschiedenis uit schrijven? Prof. dr. Maarten Prak (Economische en Sociale Geschiedenis) was te gast bij De Wereld Draait Door en NPO Radio 1 om te spreken over de keuze van het Amsterdam Museum en de discussie die daarop volgde. 

Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Ed van Rijswijk

Als het aan Maarten Prak ligt, wordt de term 'Gouden Eeuw' nog gewoon gehandhaafd. In 2012 verscheen Prak's boek Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek. Waarom is er voor die term gekozen? Prak: "Het is de afgelopen 25 jaar een populaire term geworden. Als je dan over de 'Gouden Eeuw' spreekt, weet een breed publiek waar je het over hebt. Je kunt de term dan gebruiken om ook de schaduwzijde, het andere verhaal, aan de orde te stellen". Juist door de opkomst en het gebruik van de term 'Gouden Eeuw' zijn facetten als slavernij aan de orde gekomen. "De vraag is of we alle termen moeten neutraliseren en daarmee de daden oppoetsen", aldus Prak op NPO Radio 1.

De wereld draait door

Ook bij De Wereld Draait Door was aandacht voor het onderwerp. In de uitzending van 13 september voerden politicus Thierry Baudet, historicus Zihni Özdil en Maarten Prak een discussie over de vraag of 'Gouden Eeuw' als synoniem voor de zeventiendie eeuw gehandhaafd moet worden of niet. Het fragment is hier terug te kijken.