Moeten racistische boeken uit de bibliotheek worden verwijderd?

Boekverbranding © iStockphoto.com
Boekverbranding © iStockphoto.com

Naar aanleiding van de anti-racisme protesten laait ook de vraag weer op of het nog geoorloofd is om standbeelden en straatnamen die verbonden zijn aan het kolonialisme te behouden. En is het nog acceptabel dat er in boeken in de bibliotheek staan waarin het koloniale verleden wordt verheerlijkt? Dr. Saskia Pieterse (Moderne en hedendaagse literatuur) is te gast bij De Taalstaat om te spreken over deze ingewikkelde kwestie. 

Dr. Saskia Pieterse
Dr. Saskia Pieterse

Pieterse denkt niet dat de boeken hetzelfde lot te wachten staan als de standbeelden. Zij meent dat het juist belangrijk is om de canon zoveel mogelijk te verbreden. Boeken uit de koloniale tijd dragen bij aan ons historisch besef en mogen daarom niet vergeten worden. De bibliotheek is ons culturele geheugen. 

Persoonlijke visie 

Een standbeeld staat daarnaast in de openbare ruimte en is historisch gezien vaak vanuit de natie opgericht om een bepaald beeld uit te dragen. Een boek staat daarentegen in de bibliotheek en is de weergave van een persoonlijke visie. Het boek heeft historisch gezien dus een andere functie dan een standbeeld, concludeert Pieterse.