Moeten omstreden boeken nog in de canon opgenomen worden?

Jef Geeraerts (1930-2015). Bron: Wikimedia/Rob Bogaerts/Anefo
Jef Geeraerts (1930-2015). Bron: Wikimedia/Rob Bogaerts/Anefo

Jef Geeraerts’ boek Gangreen 1 (Black Venus) (1968) is uit de Belgische canon verwijderd. Prof. dr. Geert Buelens (Moderne en hedendaagse literatuur) spreekt in De Standaard (27 juni) en De Morgen (27 juni) over dit omstreden boek. 

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Buelens meende al eerder dat het boek niet in de canon thuishoort. Het verbaast hem daarom niet dat het boek van de lijst is verdwenen: "De canon is erg op het onderwijs gericht. Dus moet je je afvragen wat daarmee je boodschap is aan nieuwe generaties lezers. Daarom juich ik het toe dat het er niet langer in staat: het is onverantwoord om zo’n boek op die manier in het onderwijs te presenteren."

Stereotypering in de literatuur

 

Vanuit de logica dat ook de zwarte bladzijden uit onze literatuurgeschiedenis aandacht mogen krijgen, zou je zo’n boek net wél kunnen behouden

"Maar", voegt Buelens toe, "je kunt de redenering evengoed omkeren. Vanuit de logica dat ook de zwarte bladzijden uit onze literatuurgeschiedenis aandacht mogen krijgen, zou je zo’n boek net wél kunnen behouden. Dan kan het een basis zijn voor een gesprek over stereotypering in de literatuur, hoe zwarte vrouwen gereduceerd worden tot seks en zwarte mannen tot geweld. Alleen denken de meeste mensen bij een canon aan een lijst met het beste wat we als cultuur hebben voortgebracht. Met zo’n definitie hou je Geeraerts er beter uit." (De Standaard)