19 augustus 2019

Gerrit Bloothooft op NPO Radio 1 over voornamen

"Met je voornaam geef je indirect je leeftijd prijs"

© iStockphoto.com

Op 7 augustus was dr. ir. Gerrit Bloothooft (Taalwetenschap) te gast bij NPO Radio 1 om te vertellen over de populariteit van de voornamen 'Anne' en 'Anna'.

Dr. ir. Gerrit Bloothooft
Dr. ir. Bloothooft

In sommige periodes zijn bepaalde voornamen populairder dan andere, terwijl ze decennia later nauwelijks nog worden gegeven. Hoe kan dat?

Anne, Anna, Annie

De namen 'Anne' en 'Anna' kennen in de jaren '90 van de vorige eeuw een populariteitspiek: "In 1986 werd het liedje Anne van Herman van Veen uitgebracht, en sindsdien werden steeds meer meisjes Anne genoemd". Een variant van de naam, Annie, is daarentegen allesbehalve populair. "In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw zie je de opkomst van de naam. Waar Annie voorheen vooral roepnaam was van de Bijbelse naamvariant Anna, werden in de periode voor de Tweede Wereldoorlog steeds meer meisjes officieel als Annie ingeschreven", aldus Bloothooft. De naam Annie wordt dus geassocieerd met een oudere generatie en is daarom niet meer zo populair. Bloothooft: "Met je voornaam geef je namelijk ook je leeftijd prijs. Mensen van nu willen liever niet met de oudere generatie worden geassocieerd".

Met je voornaam geef je ook je leeftijd prijs
Dr. ir. Gerrit Bloothooft
Taalwetenschap