8 april 2019

Uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Meeschrijven aan de Zwolse Bijbel

Een van de werken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is onderdeel van een opmerkelijk project.

Zes eeuwen na het verschijnen van de Zwolse Bijbel is er begin deze maand een project van start gegaan in Zwolle. De Zwolse Bijbel wordt herschreven en iedereen kan meeschrijven.

Schrijven aan de Zwolse Bijbel in de Grote Kerk

In de Grote Kerk van Zwolle is er de komende tweeënhalve maand gelegenheid om mee te schrijven aan een nieuwe versie van de Zwolse Bijbel. Deze versie wordt op de markt gebracht door de gerenommeerde bijbeluitgever Jongbloed.
In de kantlijn is ruimte voor opmerkingen, net als bij de eerste Zwolse Bijbel het geval was.

Het kostbare origineel van de Zwolse Bijbel, uit de Bijzondere Collectie van de universiteitsbibliotheek, wordt niet tentoongesteld tijdens het schrijfproject, maar er worden wel afbeeldingen getoond.

Over de Zwolse Bijbel

Het eerste exemplaar werd gemaakt tussen 1462 en 1476 in opdracht van Hermannus Droem, deken van de Mariakerk in Utrecht. Deze Zwolse Bijbel maakt deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht samen met vele andere zeldzame handschriften, historische boeken, land- en zeekaarten.

Uitzending over de Zwolse Bijbel

Op 5 april zijn de initiatiefnemer, stadspastor Mariska van Beusichem en Bart Jaski, conservator handschriften en oude drukken, in de kaartenzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park geïnterviewd door RTV Oost.
Voor die gelegenheid zijn ook enkele delen van de Bijbel getoond.

Bekijk de video van RTV Oost