Meer drones is niet de oplossing

Militaire drone © iStockphoto.com/aapsky
Militaire drone © iStockphoto.com/aapsky

Onderzoek naar de Nederlandse luchtaanval op Hawija, waarbij minstens zeventig Irakezen omkwamen, stelt dat dit drama kon plaatsvinden als gevolg van gebrekkige inlichtingen door 'drone-schaarste'. De implicatie is dat meer drones het vallen van burgerslachtoffers zou kunnen voorkomen. Dat is misleidend, stellen dr. Lauren Gould (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) en Isa Zoetbrood in het NRC.

Dr. Lauren Gould
Dr. Lauren Gould

Meer data, meer inzicht?

"De vraag naar meer en betere technologieën om op afstand oorlog te kunnen voeren moet met argusogen worden bekeken," schrijven Gould en Zoetbrood. "Ten eerste is het idee dat militairen preciezer en met minder burgerslachtoffers oorlog kunnen voeren dankzij de inzet van drones niet nieuw. Wel achterhaald." Drones creëren meer data en informatie, maar niet meer inzicht in de complexe lokale realiteit.

Burgerlijk leed

"Ten tweede is de inzet van drones een hellend vlak naar meer oorlog en meer burgerlijk leed – niet minder," betogen Gould en Zoetbrood. "Dankzij moderne drone-technologie wordt wederom het beeld van een ‘precieze en schone’ langeafstandsoorlog gecreëerd, waardoor militaire acties zowel politiek haalbaar als sociaal aanvaardbaar lijken." Dit is echter een illusie die niet overeenkomt met de empirische realiteit en daarom voor meer burgerlijk leed zal zorgen.