Martine Veldhuizen een van de eerste nieuwe leden van Centre for Unusual Collaborations

Dr. Martine Veldhuizen. Foto: Ed van Rijswijk

Deze maand werd het Centre of Unusual Collaborations gelanceerd: vier grote instellingen, waaronder de Universiteit Utrecht, werken op creatieve en verrassende manieren samen aan wetenschappelijk onderzoek. "Zo creëren we een heel schitterend ecosysteem voor vernieuwend onderwijs met nog meer mogelijkheden voor studenten én voor grensverleggend onderzoek in belangrijke maatschappelijke thema’s," zegt Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, in De Gelderlander. Dr. Martine Veldhuizen (Talen, Literatuur en Communicatie) is een van de eerste nieuwe leden van dit bijzondere netwerk.

The Power of One

Veldhuizen werkt als historicus met een industrieel ontwerper, microbioloog, psycholoog, sociaal wetenschapper en immunoloog aan een project genaamd "The Power of One", dat gaat over mensen die buiten standaardmodellen en -data vallen. "Bijvoorbeeld: een vrouw met hartklachten die laaggeletterd is en daardoor niet goed kan vertellen wat haar klachten zijn. Hoe verlies je zo iemand niet uit het oog? Dit onderwerp bekijken we in het ziekenhuis, de werkvloer en wijken," legt Veldhuizen uit.

Geen ellebogen maar samenwerking

"Normaal brandt niemand zijn vingers aan zulke grote onderwerpen, omdat daar geen tijd en geld voor is," zegt Veldhuizen. Binnen het Centre of Unusual Collaborations is daar nu dus ruimte voor en dat is heel bijzonder. "Ik vind het een verademing dat we nu niet met ellebogen hoeven werken, maar het samen doen. Het is een grote stap voorwaarts."