2 augustus 2019

Martin van Bruinessen over het Gülen-rapport

Recep Tayyip Erdoğan. Bron: Wikimedia Commons/R4BIA.com

De Gülen-beweging presenteerde vorige week een rapport waarin geclaimd wordt dat niet de Gülen-beweging achter de mislukte coup in Turkije zit, maar "hoogstwaarschijnlijk president Erdogan zelf". Prof. dr. Martin van Bruinessen (Religiewetenschap) geeft bij WNL commentaar op het rapport.

Emeritus prof. dr. Martin van Bruinessen

Volgens Van Bruinessen is het rapport gericht op het “witwassen van de rol van de Gülen-beweging in de coup en het benadrukken dat de mislukte coup door Erdogan in scène was gezet om de Gülen-beweging te kunnen vernietigen”.

Wie is de schuldige?

Van Bruinessen meent dat het veel te simpel is om enkel en alleen de Gülen-beweging dan wel het Turkse regime de schuld van de couppoging in de schoenen te schuiven. “We hebben te maken met twee concurrerende samenzweringstheorieën, die van de AKP en die van de Gülen-beweging. Ik denk dat de werkelijkheid wat complexer is.”