1 maart 2019

De Madonna del Silenzio die stamt uit een tekening van Michelangelo

Maria Forcellino in verschillende media over gestolen renaissanceschilderij van de Madonna del Silenzio

De David van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564) © iStockphoto.com

Dr. Maria Forcellino (Italiaans) kwam voor in een artikel van The Guardian (14 januari) en sprak bij De Morgen (14 januari) en Open. Online (26 januari) over de diefstal van een schilderij uit de renaissance, mogelijk van een leerling van Michelangelo uit een kerk in het Oost-Vlaamse Zele.

Dr. Maria Forcellino

Het werk, waarop Maria, Jozef en een slapende baby Jezus staan afgebeeld, toont gelijkenissen met een ander werk van de Italiaanse grootmeester dat in bezit is van de hertog van Portland. Forcellino was uitgenodigd om het werk te gaan bekijken als expert van Michelangelo en zijn leerling Marcello Venusti, maar toen werd het uit de Oost-Vlaamse kerk gestolen.

De diefstal

De kerk gaat ervan uit dat de overval door meerdere inbrekers is gepleegd. Het schilderij, dat is gemonteerd in hout, weegt namelijk rond de honderd kilo. Volgens de politie zou de inbraak rond 5 uur ‘s ochtends gepleegd zijn. Enkele dieven hebben toen ingebroken via achterdeur en zijn met het werk aan de haal gegaan.