Mag een robot stotteren en langzaam zijn?

Hoogleraar Theater- en danswetenschap Maaike Bleeker vertelt bij Focus over het onderzoeksproject Acting Like a Robot bij de tentoonstelling Robots in Captivity van kunstenaar Bram Ellens.

Prof. dr. Maaike Bleeker
Prof. dr. Maaike Bleeker

Robotasiel

Tijdens haar sabbatical doet Bleeker onderzoek op haar werkplek bij de tentoonstelling Robots in Captivity. Deze tentoonstelling is opgezet als een soort kennel voor robots. “Het zijn allemaal robots die aanvankelijk in andere situaties gefunctioneerd hebben, en die hier als het ware in een soort asiel terechtgekomen zijn na hun eerdere functioneren.” Sommige robots functioneren niet langer zoals ze dat eerst deden, maar dat is volgens Bleeker juist het interessante van deze robots. Zo rijdt er een robot rond die oorspronkelijk in de zorg zou werken om antwoorden te geven op vragen, maar inmiddels stottert en niet meer zo snel werkt. Dat maakt de robot een interessant onderzoeksobject voor Bleeker. Mensen moeten zich nu anders verhouden tot te robot, wat volgens haar aanzet tot “nadenken over hoe je de aanwezigheid en het gedrag van robots op zo’n manier kunt ontwikkelen dat mensen ze nabij laten komen.”

Robotgedrag ontwikkelen

In haar onderzoek naar robots hoopt Bleeker meer inzicht te krijgen in wat we van theater en andere vormen van performen kunnen leren om het gedrag van robots te ontwikkelen. “Er zijn vanuit de kunst en vanuit het theater hele andere benaderingen van zoiets ontwikkelen dan in robotica.” De robotica zich richt op praktische en technische ontwikkeling, terwijl in theater en in de kunst de methodes juist vrij en creatief zijn. “Het is veel minder ‘dit is wat het moet worden en hoe komen we daar’.”