7 januari 2019

Maarten Prak op NPO Radio 1 over het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw

Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’, Rembrandt van Rijn, ca. 1665 - ca. 1669, Rijksmuseum

Op 2 januari was prof. dr. Maarten Prak (Economische en Sociale Geschiedenis) te gast bij NPO Radio 1 naar aanleiding van de uitroeping van 2019 tot het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. 

Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Maarten Prak

Op 4 oktober 2019 zal de 350e sterfdag van Rembrandt van Rijn worden herdacht. 2019 is dan ook uitgeroepen tot het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Ter ere daarvan zullen in 2019 in onder meer Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leeuwarden verschillende tentoonstellingen te zien zijn.

Nederland als wereldspeler

De publieke belangstelling voor Rembrandt en de Gouden Eeuw is enorm, hoe kan dat? "De zeventiende eeuw is de meest succesvolle periode in onze geschiedenis", aldus Prak. "Nederland was toen een wereldspeler. Omdat de Nederlandse geschiedenis van die eeuw nauw verweven is met de geschiedenis van onder meer Brazilië, Indonesië, de Verenigde Staten en Australië is er ook veel belangstelling voor onze geschiedenis in het buitenland".

schaduwkanten

Maarten Prak pleit wel voor een zo volledig mogelijk beeld van de Gouden Eeuw: "Het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn in de zeventiende eeuw. Er waren ook mindere kanten, denk bijvoorbeeld aan de slavernij". Met een dergelijk themajaar als het Rembrandtjaar kan het Nederlandse erfgoed onder de aandacht worden gebracht. "Het is een handig haakje om Nederlandse cultuur en geschiedenis op de agenda te zetten”, aldus Prak. 

maarten prak

Maarten Prak is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld