6 december 2019

Linda Senden over vrouwen in topfuncties

© iStockphoto.com

Afgelopen week liet de Tweede Kamer weten dat zij een verplicht vrouwenquotum voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven in willen stellen. In diezelfde week zijn de belangrijkste topposities van twee Europese instellingen in handen van vrouwen: Christine Lagarde is per 1 november president van de Europese Centrale Bank en Ursula von der Leyen is sinds zondag voorzitter van de Europese Commissie. Prof. mr. Linda Senden (Gender and Diversity) sprak in de Metro (4 december) en het Financieele Dagblad (6 december) over vrouwen die topfuncties bekleden. 

Prof. mr. Linda Senden. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. mr. Linda Senden. Foto: Ed van Rijswijk

"Het moet normaal worden dat vrouwen dit soort posities bekleden en dat ze in die zin delen in macht. Zie het als een vorm van empowerment” , zegt Senden. Als tegenargument voor de quotum wordt nog wel eens ‘kwaliteit boven gender’ genoemd. Senden zegt daarover: "Kwaliteit staat altijd voorop. Toch laat de praktijk zien dat er een informele voorkeur is voor mannen en daarmee associëren we mannen met kwaliteit." (Metro)

Homogene groepen

"Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen vaak over-gekwalificeerd zijn, maar mannen eerder geselecteerd worden. We hebben de neiging te kiezen voor het bekende en daarmee ontstaan binnen topfuncties homogene groepen. Vaak bestaand uit hetzelfde soort type manen. Als daar ineens een vrouw binnenwandelt is dat toch onbekend terrein”, concludeert Senden. (Metro)