Lianne Aarntzen pleit voor een ‘vadervriendelijke’ bedrijfscultuur

Huisvader © iStockphoto.com/SolStock
© iStockphoto.com/SolStock

Dr. Lianne Aarntzen (Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie) stelt in de Trouw (6 oktober) en het Parool (9 oktober) dat vooral werkende moeders last hebben van schuldgevoel jegens hun kinderen. In oktober promoveerde Aarntzen met haar onderzoek naar schuldgevoel over verhouding tussen werk en gezin.

Dr. Lianne Aarntzen

Aarntzen stelt "dat vaders inderdaad schuld voelen, maar sneller aan cognitieve rechtvaardiging lijken te doen. Moeders leggen de fout eerder bij zichzelf en bekijken hoe ze hun leven anders kunnen inrichten. Terwijl vaders sneller denken: ik voel me wel schuldig, maar het is ook belangrijk dat er inkomsten zijn voor de familie. Ze relativeren het meer. Ik denk dat dit komt omdat het nog steeds de norm is dat de man de kostwinner is."

Vadervriendelijke bedrijfscultuur

Aarntzen pleit daarom voor een vadervriendelijke bedrijfscultuur: "mijn tip aan werkgevers: ga met elke werknemer om de tafel en kijk wat voor werk en gezin nodig is. Doe je dat alleen informeel, dan wordt toch sneller tegen de moeder gepraat vanwege die onbewuste associaties. Wanneer leidinggevenden die gesprekken formaliseren, geven ze ook mannen een mooie kans. Die willen soms meer thuis zijn en worden net zo goed belemmerd door de huidige bedrijfsnormen."