Kritiek van professor Elisabetta Manunza op de manier waarop de overheid €249 mln uitgeeft aan vakantietesten

Coronatest © iStockphoto.com/zoranm

Aanbestedingsexperts, waaronder prof. Elisabetta Manunza van de Universiteit Utrecht, vinden dat de coronatesten voor vakantiegangers goedkoper ingekocht konden worden door de Nederlandse overheid.

In een artikel in het FD (voor abonnees) zegt Elisabetta Manunza, hoogleraar Europees en internationaal aanbestedingsrecht onder meer: "Bij een aanbesteding kun je partijen laten concurreren op kwaliteit en prijs. Nu niet. Financieel en doelmatig vind ik dat een slechte keuze."

De ministers rechtvaardigen hun beleid met een beroep op 'het zeer korte tijdpad', maar daar zijn professor Manunza en haar collega's aan andere universiteiten het niet meer eens. Het FD schrijft "Manunza vindt het verontrustend dat ministers zo gemakkelijk een mogelijk onrechtmatig contract sluiten. 'Daarmee wekken zij onterecht de indruk dat de regels in de weg staan, of heel ingewikkeld zijn. Dat is heel zorgelijk. Nederland wijst graag met de vinger naar andere landen, maar als dit soort zaken in eigen land spelen, blijft het stil.

Lees het hele artikel in het FD (voor abonnees)

Eerder hadden Elisabetta Manunza en haar collega professor Fredo Schotanus, bijzonder hoogleraar Publieke Inkoop. ook al forse kritiek op Testen voor Toegang en ontbrekende openbare aanbesteding.